Projekt

Skogstorpets kursgård

Larstorpet kursgård som idag går under namnet Skogstorpets kursgård är ett Leader projekt vilket innebär att det finansieras via EU och den Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. 

Syftet med projektet är att sprida kunskap om miljövänliga alternativ och hållbara metoder. Under projekttiden ska torpet ställas om så att det finns en möjlighet för det att fungera som en kursgård. 

Tanken är att arrangera kurser inom hållbarhet och självhushållning, till exempel lerklining, trädgårdsdesign, odlarkurser med mera. Då torpets plats är en rofylld plats finns även tankar om att vidareutveckla platsen för arbete med att minska psykisk ohälsa.

Fram till november 2024 kommer projektet att genomföras vilket innebär bland annat att ställa i ordning sittplatser med möjlighet till matlagning, förbättra väg- och parkeringsmöjligheter och anlägga någon form av toalett. Därutöver kommer det att utvecklas och genomföras kurser samt studiebesök. 

Skogstorpets skogsträdgård och småskaliga grönsaksodling

Grönsaksodling av perenna växter.

Detta projekt är ännu ett Leaderprojekt på Skogstorpet, och finansierat via EU och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Projektet bidrar till att etablera en skogsträdgård på Skogstorpet med en stor variation av fleråriga växter såsom frukt- och nötträd, bärbuskar och perenna örter och grönsaker. Dessa ska samodlas på ett sätt som efterliknar naturliga ekosystem i skogen där växterna kan nyttja olika skikt och nivåer i vegetationen. Genom att fokusera på perenna grödor kan marken bidra till både livsmedelsförsörjning samt fungera som en koldioxidkälla. Vår förhoppning är att skogsträdgården även kommer erbjuda fina livsmiljöer för våra vilda pollinatörer såsom humlor, bin och fjärilar.

Eftersom det tar tid att etablera en skogsträdgård kommer vi även odla flertalet ettåriga grönsaker på Skogstorpet både på friland samt i växthus. Grönsaksodlingen kommer liksom den perenna odlingen att ske utan besprutning, konstgödsel eller fossila bränslen. Målet är att ha en hållbar och miljövänlig odling på en mindre yta men att öka avkastningen genom täckodling, samplantering och hög jordkvalité.

För att korta ner livsmedelskedjan kommer produkterna erbjudas direkt till konsumenterna genom reko-ringar, gårdsbutik samt genom andelsjordbruk. Andelsjordbruk innebär att vi säljer av våra andelar av skörden i förväg till en mindre grupp kunder. Ett viktigt syfte med projektet är att de lokala konsumenterna ska få en relation och förståelse för de livsmedel de äter genom att de är välkomna att se och lära sig hur odlingen på gården fungerar. Detta ger konsumenterna möjlighet att ta ansvar för en hållbar matproduktion samt ökar delaktigheten i närområdet.


Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång