Perenna grönsaker

23.10.2024

Perenna grönsaker- nyttigt, enkelt och gott

Grundtanken när vi odlar på Skogstorpet är att använda oss mycket av perenna grönsaker i verksamheten. Förutom att det binder mer koldioxid i marken och inte påverkar jorden i samma utsträckning som ettåriga grödor så slipper man också allt pyssel med att driva fram plantor, omskolning, avhärdning samt utplantering.

Här presenterar vi några av våra favoriter av de perenna grönsaker som vi kommer ha mycket av i Skogstorpet, ett Leaderprojekt "Perenna grönsaker" finansierat via EU och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Sparris

Sparris är en flerårig ört och är som flera andra perenna grönsaker en av våra tidigaste vårprimörer. Sparris går att odla i hela landet men man måste ha lite tålamod innan man får börja skörda. Från att man har planterat sparrisplantor till att man kan skörda ordentligt tar det ca 4 år. Men sedan kan man skörda delikat sparris i mängder i över 10 år. Sparris vill ha en varm och solig plats för att trivas som bäst, så undvik att plantera på skuggiga platser.

Jordärtskocka

Jordärtskocka är en annan lättskött och flerårig delikatess som ger ätbara knölar. Då jordärtskocka sprider sig lätt och återkommer troget år efter år behöver man plantera dessa på en plats där de kan stå kvar ett antal år framöver. 

Kanske kan jordärtskockan få fungera som häck runt trädgårdslandet, det finns flera sorter som "Bianca" och "Topstar" som får fina gula små solrosliknande blommor. 

Jordärtskockorna är ett bra komplement till övriga grödor då de kan ligga i jorden hela vintern och skördas efterhand som de ska ätas. Täck dem med halm eller löv för att hålla frosten borta. Knölarna är goda till bland annat soppa och gratänger.

Luftlök

Det finns flera trevliga perenna lökar och en favorit av dessa är luftlök. Den kommer i flera omgångar varje säsong och tidigt på våren är den som godast. Man kan äta hela växten från lökbas till blomma men mest använder vi lökblasten. 

Den ersätter salladslök, gul lök och purjo i matlagningen och smakar riktigt gott. En bonus är att den är väldigt enkel att odla samt att försöka då den får massa topplökar varje höst. Dessa planteras grunt i jorden och blir sedan en ny planta. 

Gode Henriks målla

Gode Henriks måll kallas även Lungrot och en lättodlad målla som varje skogsträdgård borde ha. Även denna perenna växt används tidigt på våren då den får spenatliknande blad som är nästan lika nyttiga som brännässlor. 
De innehåller dock saponiner så ska inte ätas råa i någon större mängd, men är perfekt att ersätta tillagad spenat i alla möjliga maträtter. De späda blomstjälkarna kan användas som sparris och fröställningarna som broccoli. 
Liksom många andra perenna grönsaker är den både näringsrik, användbar och lättodlad. Det kan vara bra att känna till att plantorna blir riktigt stora och kan bli upp till en meter höga om de får bre ut sig.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång